השבוע היה יום האבטיח 🍉 אבל בגלל שנדבקתי בקוביד בפעם השנייה לא הספקתי לחלוק אתכם בזמן קצת פרטים מעניינים על הפרי הקייצי הזה. החלטתי שעדיף מאוחר מאשר בכלל לא.
תכלס, כולם קונים אבטיח בסופר, אבל אבטיח חתוך ומוקפא זה השליף הגאוני 🤓 להכנת סמודי אקזוטי לאירוח ספונטני או לפינוק אישי בשמש 🌞 החמה.
בואו נתחיל מכמה עובדות על האבטיח:
מקורו של האבטיח בדרום אפריקה. והוא קרוב משפחה של המלון, המלפפון, הקישוא והדלעת.
אבטיח עמוס במים ורכיבים מזינים, מכיל מעט מאוד קלוריות ( מפתיע..?!) ומרענן בצורה יוצאת דופן.
אבטיח הוא מקור תזונתי לציטרולין וגם לליקופן, שתי תרכובות צמחיות. הליקופן הוא אנטי אוקסידנט (נוגד חמצון) רב עוצמה המקנה לאבטיח את צבעו האדום. הציטרולין זו חומצה אמינית אשר נמצאת בעיקר בחלק הבהיר של האבטיח. חומצה זו חשובה לבריאות הגוף וגם נחקרה בהקשרה לפעילות גופנית.
לאבטיח מספר יתרונות בריאותיים.
בעוד שאבטיחים נאכלים בעיקר טריים, ניתן גם להקפיא אותם, להכין מהם מיץ או להוסיף לשייקים.
הרכב תזונתי של האבטיח:
אבטיח מורכב בעיקר ממים (91%) ופחמימות (7.5%). הוא אינו מספק כמעט חלבון או שומן והוא דל מאוד בקלוריות.
כוס אבטיח מכילה 12 גרם פחמימות שהן לרוב סוכרים פשוטים, כמו גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז. אבטיח מספק גם כמות קטנה של סיבים.
הערכים התזונתיים ב-2/3 כוס (100 גרם) של אבטיח גולמי הם:
קלוריות: 30
מים: 91%
חלבון: 0.6 גרם
פחמימות: 7.6 גרם
סוכר: 6.2 גרם
סיבים: 0.4 גרם
שומן: 0.2 גרם
האינדקס הגליקמי
מדד למהירות שבה מזון מעלה את רמות הסוכר בדם לאחר הארוחות - של אבטיח נע בין 72-80, שהוא גבוה. מה שאומר שכמות הקלוריות והסוכר נמוכה באופן יחסי אבל העלייה של הסוכר מהירה. עם זאת, כל מנת אבטיח דלה יחסית בפחמימות ולכן לאכילתו בכמות מתונה לא אמורה להיות השפעה גדולה על רמות הסוכר בדם.
טיפ חזק שיסייע לכם למתן את עליית הסוכר בעקבות אכילת אבטיח הוא לשלב מאכל עשיר בשומן (בריא) לצדו כמו אגוזים/ שקדים.
ויטמינים ומינרלים
אבטיח הוא מקור טוב לויטמין C המשתתף בתהליכים רבים בגוף ומקור למספר ויטמינים ומינרלים אחרים כמו אשלגן המשתתף בתהליכי בקרת לחץ דם, נחושת החסרה לעיתים בתזונה המערבית, ויטמין B5 וויטמין A.
כיוון שבנושא פירות קפואים עסקינו, בואו נדבר על הדברים הרבים שניתן לעשות עם אבטיח קפוא!
אבטיח שלם יכול בדרך כלל להחזיק מעמד למשך 7 עד 10 ימים, או עד שבועיים במקרר. לאחר החיתוך, עדיף לאכול את האבטיח תוך 3 ימים, אך ניתן להשתמש באבטיח קפוא כדי שיחזיק מעמד זמן רב יותר!
מה לעשות עם אבטיח קפוא
אבטיח קפוא לא מפשיר היטב, אבל ניתן להשתמש בו קפוא במספר דרכים! הנה כמה מהרעיונות האהובים עלי:
1. מכינים שייק אבטיח
פשוט מניחים אבטיח בבלנדר עם קרח ועלי נענע, מוסיפים מעט מים או מי קוקוס ומשקשקים עד לקבלת תערובת אחידה. ניתן להמתיק עם תמר קפוא או עם בוסט אננס ללא תוספת סוכר. אפשרות נוספת היא לוותר על המתקה ודווקא להוסיף סקוויז של לימון.
2. מגישים קוביות אבטיח קפואים על מקל
אחלה תחליף לקרטיב רק שפה תמצאו גם רכיבים מזינים. פשוט משחילים את קוביות האבטיח על שיפוד. ניתן לחתוך את הקוביות הקפואות לגודל שונה לפי הצורך.
3. מכינים ארטיק או שלוקים מאבטיח קפוא
מערבבים את האבטיח עם פירות אחרים, מוזגים לכלי של קרטיבים או כוסות קטנות עם כפית כמחזיק ומקפיאים. ניתן להכין שלוקים נהדרים עם ערכה להכנת אייספופס שניתן לעשות בה גם שימוש חוזר ובכלל זו פעילות מאוד נחמדה לחופש הגדול.
4. השתמשו באבטיח הקפוא כ"קוביות קרח" קייציות בכוס מים או בקוקטיילים!
תוכלו לחתוך את הקובייה עם חיתוכיות בצורות שונות להוסיף טאצ' כשאתם מארחים למשל וגם כשלא :)
בכלל, אבטיח קפוא יכול להיות מרכיב מושלם לקוקטייל.
חומרים ל - 4 קוקטיילים:
(🔞 רק אם עברתם את גיל 18 כמובן, הכל במידה ולא שותים אם נוהגים 😊)
200 גרם אבטיח קפוא
1 כף של בוסט לימון
225 מ"ל ג'ין
חופן עלי נענע שטופים
הוראות הכנה
לטחון את כל המרכיבים בבלנדר (אפשר גם ידני)
להוסיף 330 מ"ל מי טוניק (בקבוק אישי)
למזוג לכוס לו-בול מלאה בקרח.
ניתן לקשט עם פרוסת ליים או עם אוכמניות קפואות.
מניסיוני, פירות קפואים יישמרו היטב לפחות 6 חודשים כל עוד שומרים אותם קפואים בכלי אטום והם יכולים להחזיק גם שנה.
בשורה התחתונה, אבטיח כמו שאר הפירות, הוא פרי בריא. הוא עשיר בציטרולין וליקופן ועשוי גם לסייע בהקלה על השרירים לאחר פעילות גופנית. יתרה מכך, הוא מתוק, טעים ועמוס במים, מה שהופך אותו למצוין לשמירה על רמות הנוזלים של הגוף ביום חם.
עבור הרוב המכריע של האנשים, אבטיח הוא תוספת מצוינת לתזונה בריאה.
המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא/ה או דיאטן/ית. כל תוכן המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. השרותים והמידע באתר זה הינם כלליים ולא ניתן להתאימם באופן פרטני לצרכיו של כל אדם ואדם ועל כן לצורך קבלת טיפול רפואי ו/או יעוץ אישי יש לפנות לרופא/ה ו/או דיאטן/ית.